Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ULUKOZA Programı, genç girişimcilerin hayallerini gerçeğe dönüştürmeye devam ediyor. Bugüne kadar onlarca parlak fikrin desteklenmesini sağlayan ULUKOZA Programı sağlık alanında önemli bir projeye imza atan Ahmet Canoğlu ve Emirhan Dereli'nin de TÜBİTAK'tan 450 bin TL destek almalarının önünü açtı.
ULUKOZA Programı ile hibe almaya hak kazanan girişimciler Ahmet Canoğlu ve Emirhan Dereli, ‘Optik Damar Görüntüleme Cihazı' projesiyle sağlık sektöründe damar giriş yolu bulma ile ilgili sorunların önüne geçmeyi hedefliyor. BUÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Ahmet Canoğlu ve Emirhan Dereli, kısa sürede etkin damar yolu açılmasına imkân sağlayan projelerini daha da geliştirebilmek amacıyla ULUTEK Teknopark'da Fladriw Bilişim Teknoloji A.Ş. kurdu. Gelişmeleri yakından takip eden BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, genç girişimcileri ağırladı. Ziyarette Teknoloji Transfer Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Nihal Sağlam ve Girişimcilik ve Şirketleşme Koordinatörü Yarenur Türe hazır bulundu.
VETERİNERLER DE KULLANABİLECEK
Ziyarette proje hakkında bilgi veren Ahmet Canoğlu, ana faaliyet alanlarının başta pediatri olmak üzere kritik hasta bakım süreçleri ve acil servisler olduğunu söyledi. ULUKOZA girişimcisi Ahmet Canoğlu, "Özellikle pediatride, kanser hastalarında ve bazı özel durumlarda damar girişi çok problemli olabiliyor. Hastada 5-6 kez yapılan deneme sonunca yüzde 90 sonuç veren damar yolu açma işleminde başarı oranı yetersiz olduğu kadar sancılı bir durum. Damar yolu girişi yapılamadığı zamanlarda uygulanan katater takma işlemi ise doktorlara ayrı bir iş yükü yaratıyor. Geliştirdiğimiz ‘Optik Damar Görüntüleme Cihazı' ile kızılötesi ışınları yapay zekâyla kontrol ederek görüntü işlemesini yapıyor ve damar yolunu hızlı ve net bir şekilde görünür kılıyoruz. Tamamen kompakt olan cihazımız, anlık olarak damarın görüntüsünü veriyor" dedi. Yurtdışında aynı görevi gören benzer cihazların da olduğunu söyleyen Canoğlu, "Muadilleri olan hiçbir üründe hayvanlarda görüntüleme yapılamıyor. Ürünümüzü veterinerlerin kullanımına da açarak pazarı neredeyse iki katı büyütmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
YERLİ ÜRETİM İLE HAYATA GEÇİRİLECEK
Sağlık teknolojilerinde dışa bağımlılığı azaltma yolunda katkı sağlamayı hedeflediklerini belirten girişimci Emirhan Dereli ise, cihazın elektronik devre ve yazılım kısmını yerli imkânlarla üretecekleri bilgisini paylaştı. ULUKOZA ile Bursa Uludağ Üniversitesi akademisyenlerinden Doç. Dr. Enes Yiğit'in proje sürecinde büyük destek sağladığını da kaydeden Dereli, "İş planı hazırlama ve mentorluk noktasında verdikleri eğitimler, projemizin geliştirilmesine çok katkı sağladı. Özellikle mentor ağı oldukça geniş olan ULUKOZA sayesinde Bursa'daki her noktaya erişebildik" dedi. Girişimlerini, TÜBİTAK 1512 BİGG ULUKOZA Programı'nda kazandıkları hibe ile ULUTEK Teknopark'ta hayata geçireceklerinin de altını çizen Dereli, tek proje üzerinden ilerlemeyeceklerini ve farklı birçok projenin girişimcilik ekosistemine kazandırılması için çalışmalara başladıklarını da söyledi.
ÜNİVERSİTEDEN TAM DESTEK
BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz ise genç girişimcileri tebrik ederek, Üniversitenin her anlamda destek olmaya devam edeceğini vurguladı. Bilime, Ar-Ge'ye ve üretmeye hevesli gençlerin kendilerini mutlu ettiğini aktaran Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz; "Üniversitemizdeki yöneticilerimiz, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz son yıllarda araştırma ve geliştirme konusuna hassasiyetle yaklaşmaya başladı. Yönetim olarak bu bizi son derece memnun ediyor. Akademik birikim konusunda yarım asra yaklaşan bir tecrübeye sahibiz. Akademisyenlerimiz, ülkemizin en donanımlı bilim insanları arasında yer alıyor. Öğrencilerimiz de böylesi bir ortamda düşünmeye, araştırmaya ve proje üretmeye yöneliyor. ULUKOZA desteği ile çok sayıda genç girişimcinin şirketleşmesine vesile olduk. Teknoloji Transfer Ofisimiz bu anlamda son derece kıymetli bir hizmeti ifa ediyor. Gençlerimizi de projelerinden ötürü tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz" dedi.